Kun Reetta Kivelän keittiöön marssi lapsuudenystävä Maija Itkonen, yllyttäen tutkijaystäväänsä kehittämään uudenlaisen kauralihan, sysättiin suuria asioita liikkeelle. Tieteen tekijänä tohtori Reetta Kivelä oli perehtynyt kauran ominaisuuksiin ja käyttömahdollisuuksiin.

Jo lapsena isän kanssa tehdyt lukemattomat linturetket olivat luoneet läheisen suhteen luontoon. Ympäristöomatuntoa oli kolkuttanut tieto maapallon viljavainioiden pienenemisestä – nykyiset viljalajikkeet kuten vehnä eivät sopeudu nopeaan ympäristön muutokseen. On löydettävä vaihtoehtoja.

Kaura ei ole helppo vilja jalostaa käyttökelpoiseen muotoon. Siksi se on niin vähän käytetty vilja, vaikka sen terveysvaikutukset ovat positiiviset.

Vuorotteluvapaa, kiinalaisen kollegan kanssa tehty matka Kiinaan ja yhteyksien rakentaminen yksi kerrallaan avasivat lopulta tien kaurasta tehdyn lihamaisen tuotteen valmistamiselle. Kun tuotteesta oli toimiva versio olemassa vuonna 2015, Kivelä, Itkonen ja Zhongqing Jiang perustivat yrityksen – Gold&Green Foods.

Neljän hengen voimin keittiössä Lauttasaaressa tehdyistä nyhtökaurapaketeista ollaan kuljettu pitkä matka – Pauligin avulla nyhtökauratehdas on noussut myös Ruotsiin ja tavoitteena ovat globaalit markkinat.

Tässä jaksossa muun muassa:

  • Mikä nyhtökaura on?
  • Kuinka uusi kasvisruokatuote syntyi?
  • Miltä tutkijasta tuntui perustaa yritys?
  • Onko kaurasta, herneistä ja pavuista tehty tuote hiilijalanjäljeltään pieni, vaikka se vaatii prosessointia?

Tsekkaa podcast myös iTunesissa!

Lisää jakson aiheista verkossa: